Емболизация на Миома


Избор на емболизация
история

Емболизцията на артериите кръвоснабдяващи матката е позната като метод повече от 30 години. Още през 70 - те години на миналото столетие методът е прилаган с цел спиране на кръвотечението предизвикано от травма, или друга патология и по - късно за намаляване кръвозагубата при оперативни интервенции на органи с богато кръвоснабдяване.

За първи път методът е приложен предоперативно от френския гинеколог Жак – Анри Равина (Jacques  Ravina) на пациентки при отстраняване на миомни възли, които планирали бъдеща бременност с цел намаляване кръвозагубата по време на операцията.

В процеса на постоперативно проследяване на пациентките, д-р Жак – Анри Равина установява намаление размерите на матката и миоматоните възли  и едновременно с това, клинично подобрение - прекратяване на обилните менструални кръвотечения, болката и чувството за притискане в областта на малкия таз.

През 1994 г. д-р Равина публикува резултатите от прилагането на метода на емболизация на артерия утерина на 36 пациентки в престижното научно списание Lancet. Това е началото и официален старт на нов метод на лечение на маточните миоми.